Tips voor een betere mentale gezondheid in tijden van Coronastress
Tips voor een betere mentale gezondheid
In deze tijd van dreiging en besmetting vanwege het Coronavirus ervaren veel mensen angst, stress en machteloosheid. Dit is onder deze zware omstandigheden heel normaal. De volgende tips kunnen deze moeilijke tijd hopelijk iets verlichten.
- Probeer een dagritme en structuur aan te houden. Tracht in dit dagritme voldoende afwisseling tussen mentale en fysieke activiteiten in te passen. Wissel bijvoorbeeld werken achter je computer af met een wandeling, (online) yogaoefeningen of een ontspanningsoefening.
- Wissel voor een goede emotionele gezondheid zelfreflectie, momenten van focus/concentratie, plezier, lichamelijke beweging, rust/ontspanning, sociale activiteiten en slaap met elkaar af.
- Probeer momenten in je dag in te plannen waarbij je niet met Corona bezig bent. Kijk bijvoorbeeld niet voortdurend op je telefoon of tablet op nieuwssites, maar beperkt dit tot een aantal vaste momenten per dag. Het kan hierbij helpen om iets positiefs te doen, zoals boodschappen voor iemand met een zwakkere gezondheid.
- Eet gezond, zorg voor een goede nachtrust en maak afspraken met jezelf over het gebruik van alcohol.
- Blijf sociale steun zoeken. Praat over je gevoelens nu fysiek contact wordt vermeden. Bel of FaceTime bijvoorbeeld een vriendin of familielid als je je somber of angstig voelt. Ook het delen van iets positiefs kan goed helpen.
- Maak met je partner of gezin bepaalde gewoontes in huis waarbij je dingen samen doet bijvoorbeeld een bordspel spelen, serie/film kijken of elkaar voorlezen. Wissel deze momenten af met momenten waarbij je dingen voor jezelf onderneemt.
- Overleg in het gezin eens per week, bijvoorbeeld op zondag, hoe de komende week er uit gaat zien. Herhaal dit overleg dagelijks kort in de ochtend voordat de de dag begint en maak afspraken over bijvoorbeeld de taakverdeling.
- Voor ouders met kinderen. Kinderen voelen onze spanning en stress. Het kan helpen om perfecte roosters en structuren soms te laten varen en je kind wat meer kind te laten zijn. Zoek activiteiten die jij en je kinderen beiden leuk vinden om te doen: bak brood, klieder met verf, kijk samen een film.
- Probeer oprechte positieve emoties op te zoeken. Focus op de prettige momenten op een dag. Maak hier bijvoorbeeld een dagboek van. In dit dagboek kun je opschrijven waar je verwonderd, blij of verrast van werd, wie je dierbaar zijn of waar je dankbaar voor bent.
- Verlaag je verwachtingen en leg de lat niet te hoog. Er wordt momenteel veel van ons gevraagd. Accepteer daarom als je een dag je voorgenomen plan en schema niet lukt en bedenk wat er op dat moment voor jou wel werkt.